Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

У свечаној сали Гимназије "Жарко Зрењанин" прве вечери на програму је било представљање дела из књижевног опуса писца, академика Горана Петровића, заједно са којим су се окупљеним обратили и Милета Аћимовић Ивков, песник, есејиста и књижевни критичар, и Бранислав Зубовић, секретар препознатљивог песничког сусрета у Врбасу. Уз наступ хора Бачки дечаци и бенда Гимназије, Фестивал поезије младих отворила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

"Фестивал поезије младих више је од манифестације. Фестивал је светковина у част поезије. Светковина у част уметности, у част лепоте, у част добробити за све људе. Фестивал поезије младих је огледало општине Врбас, његов најважнији  бренд. Он је запис и путоказ. Веродостојни сведок времена и добронамерни гласник узвишености. Музе су биле наклоњене нашој општини, кад су је пре 55 година одабрале за место на ком ће млади песници закорачити на пут успеха. За 55 година, колико нам приповеда причу о поетским разговорима с бесконачношћу, Фестивал је угостио велики број песника и песникиња, од којих су многи постали најутицајнија имена у региону. Фестивал поезије младих скреће пажњу српске, регионалне и европске јавности на нова песничка имена и поезију уопште", рекла је приликом отварања Алексић. Она је истакла да је општина Врбас поуздан партнер Фестивала поезије младих, али и других уметничких смотри, од Невеновог фестивала деце песника, па све до Фестивала свирања на традиционалним инструментима. "С поносом истичемо да ћемо ове године отворити новоизграђени Дом културе у Равном Селу и започети изградњу позоришне дворане, овде у Културном центру", рекла је Алексић.

У наредним данима, до суботе када је на програму финално вече 55. ФПМ, љубитељи поезије имаће могућност да присуствују промоцији књиге "Нијеми говорници" Радинка Крулановића и збирке песама лауреата 54. ФПМ Викторије Ћосић, затим упознају се са портретом песника Миодрага Мија Раичевића, буде део песничке вечери гостију ФПМ у којој учествују Гојко Ђого, Радомир Уљаревић, Здравко Миовчић, Емсура Хамзић, Драган Хамовић и Радоман Кањевац, и у књижевно подне упознају се са литерарним стваралаштвом Обрена Ристића.

Завршно вече 55. Фестивала поезије младих је у суботу, у 19.00 часова, а учествују: Јана Андрић, Лазар Букумировић, Дуња Вулић, Амар Личина, Тања Малетић, Кристина Мркић, Тамара Пантовић, Ема Чорбаџић, Јелена Шарковић, Фарук Шахат и Раде Шупић.

Прилог ТВ Бачка

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"