Награде и школски прибор за ученике ромске националности

Општина Врбас наградила је са по 15.000 динара и школским прибором ученике ромске националности који похађају завршне разреде основних и средњих школа и децу која су похађала програм припремне наставе у предшколском васпитању. Награде за два ученика завршног разреда средње школе, 14 ученика завршног разреда основне школе и 13 предшколаца, уручене су у оквиру пројекта Социјална инклузија Рома и Ромкиња у општини Врбас, у сaрадњи са Сталном конференцијом градова и општина.

Приликом уручења награда, заменик председника општине Врбас Јован Ковачевић, истакао је да општина Врбас у складу са Локалним акционим планом посебну пажњу посвећује унапређењу услова за образовање деце ромске националне мањине и деце из других осетљивих друштвених група.

Милан Глушац, председник општине Врбас, настављајући акцију пружања подршке младима из угрожених група, посетио је и Дечији центар "Кућа наде" у Куцури, где је уручио 70 комплета школског прибора ученицима ромске националности, која у оквиру овог центра  похађају додатну наставу и добијају помоћ у учењу.

"Општина Врбас бригу о унапређењу положаја социјално осетљивих група сматра једним од најважнијих приоритета. Ми о подршци деци и породици бринемо 365 дана у години. Свим ђацима првацима поклањамо уџбенике и ове године смо то обезбедили за свих 400 ученика. Обезбеђујемо средства за набавку школског прибора за децу без родитељског старања. Финансирамо путне трошкове за децу са посебним потребама. Награђујемо и стипендирамо најбоље ученике. Субвенционишемо превоз и ужину за ђаке, као и ужину и путне трошкове за децу са посебним потребама. У потпуности регересирамо трошкове боравка у вртићима за децу без родитељског старања, са сметњама у развоју, децу корисника социјалне помоћи, децу из породице палог борца, војног инвалида или цивилног инвалида рата. А спроводимо и многе друге мере. Такође, у склопу бриге о породици и деци, градимо дечија игралишта, реконструишемо школе и вртиће", рекао је Глушац.

Заједно са председником општине Врбас поклоне је деци уручила и Шеца Коломпар, представница Националног савета Рома. Она је позвала децу да вредно уче и изразила наду да ће ускоро добити могућност да у школи изучавају и свој матерњи језик.

Александар Суботин, пастор Евангелистичке цркве, који води Дечији центар "Кућа наде" у Куцури, захвалио је Глушцу и локалној самоуправи на редовној подршци активностима које организација спроводи, истичући да разне помоћи пресудно утичу на успешно укључивање деце из угрожених група у целокупно друштво.

"Већ више од три године имамо редовне активности у помагуњу деци у процесу образовања. Радимо заједно домаће задатке, учимо слова, учимо енглески језик и информатику, учимо основе разних заната, учимо се повртарству, а ускоро ћемо са партнерима из Холандије проћи кроз курс за сервисирање бицикала. Стављамо нагласак на важност образовања, пружамо максималну подршку младим Ромима и сви се боримо да обезбедимо помоћ за ову децу", рекао је Суботин. 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"