Пажљивкова смотра изнедрила најбоље познаваоце саобраћајних правила

Основна школа "Светозар Милетић" угостила је у четвртак предшколце и ученике првих и других разреда свих образовних установа са територије општине Врбас који су се такмичили у све популарнијем квизу "Пажљивко", који се бави темом безбедности у саобраћају. Победници квиза завредили су право да представљају општину Врбас на регионалном нивоу, а локални Савет за безбедност саобраћаја већ сада за показано знање наградио је најбоље познаваоце саобраћајних правила.

У категорији првих и других разреда највише су показали ученици Основне школе "Бранко Радичевић" из Равног Села, (1. разред - Матеја Јовичин, Никола Нешковић, Вук Мирковић и Владана Цамовић), (2. разред - Милош Ковачевић, Светозар Попов, Катарина Јовичин и Лазар Сувајџић), које су припремали Радомир Миловић и Сандра Самарџић Рогановић, док су код деце из вртића најбољи били Лола Пејовић, Доротеја Грубишић, Максим Јоцовић и Неда Богдановић. Ову децу за квиз су припремали васпитачи Мелита Драгићевић, Снежана Грубишић, Тања Драгићевић и Мирјана Бајић.

"Овогодишња кампања под називом 'Пажња сад!' у фокус ставља децу од пет до осам година старости, децу која и даље једним делом живе у свету цртаних филмова и њихових јунака, потпуно безбрижна, због чега се трудимо да им на време укажемо на реалне опасноси и колико је неопходно понашати се по правилима и препорукама, како би у саобраћају били што безбеднији. Учимо их на начин који је њима прилагођен, кроз игру, кроз дружење са Пажљивком, сада њима већ добро познатим јунаком, и верујемо и видимо да све више и све боље усвајају нова знања. Наш је циљ да немамо ниједно страдало дете у саобраћајним незгодама, како то предвиђа и Национална стратегија за безбедност саобраћаја. У квизу су учествовала деца из свих основних школа, деца из вртића, а Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас наставља да гради односе са образовним установама, Полицијском станицом и Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Кампања "Пажња сад!" осмишљена је и покренута на основу добро познатих чињеница у вези са циљном групом којој се обраћа, а то су деца узраста од пет до осам година. У овом узрасту, дечије способности опажања, обрада информација, дечија моторика и знање су у развоју. Процес размишљања код деце предшколског и млађег школског узраста је везан за конкретну ситуацију "сада и овде". Деца овог узраста нису довољно зрела да унапред предвиде опасност. Имајући све ово у виду, неопходно је сконцентрисати се на основна правила по питању безбедног кретања тротоаром, кретања путем на ком нема тротоара, кретања у колони, преласка улице на пешачким прелазима, начина на који се улица прелази, вожње бицикла, вожње аутомобилом, о чему се деца промишљала и током овог квиза.    

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"