Изложба цртежа и илустрација Ратка Шоћа

Вечерас у Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса, биће отворена изложба дела уметничког стваралаштва академског сликара Ратка Шоћа, у највећој мери посвећеног Фестивалу поезије младих. Пред љубитељима ликовне уметности наћи ће се  цртежи, плакати и илустрације уметника из Врбаса.

"У сусрет 50. Фестивалу поезије младих сећамо се цртежа, плаката и илустрација који су тој манифестацији дали трајан печат. У мају 1969. године рођени су истовремено Фестивал и његов заштитни знак као нераздвојна целина. Наредних деценија генерације југословенских песника и грађана Врбаса су цртеже РАТКА ШОЋА доживљавали као поезију изречену линијама. На овој изложби биће представљен само сегмент из богатог и разноврсног уметничког стваралаштва Ратка Шоћа, академског уметника из Врбаса, а односи се управо на његова идејна решења односно илустрације за плакате, књиге и часописе у оригиналном издању", наводи се у најави изложбе.

Ратко Шоћ је рођен на Цетињу 1938. године, где је почео школовање, па наставио у Херцег Новом и Новом Саду, у којем је завршио Уметничку академију. Постдипломске студије је наставио у Риму. Бавио се и поезијом. Између осталог, написао познату песму "Осам тамбураша с Петроварадина". Излагао више од 50 пута самостално у земљи и иностранству. Добитник је неколико вредних награда. Живи и ради у Врбасу.

Отварање изложбе заказано је за уторак, 15. мај у 19.00 часова.