НБ "Данило Киш" промовише монографију о Петру Краљу

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у четвртак, 08. фабруара, промоцију монографије о српском глумцу Петру Краљу, под насловом Краљ, ауторке Аните Панић.

"Монографија није само прича о бурном животу и великим уметничким остварењима сјајног глумца, већ и сведочанство о многим непознатим детаљима ове јединствене каријере. Монографија обилује стотинама фотографија из приватног живота Петра Краља, од којих су многе објављене први пут, као и сценама из Краљевих највећих глумачких остварења. Најупечатљивији део су сведочења о личности Петра Краља његових пријатеља, колега уметника, сарадника, до обичних људи", речено је у најави објављивања ове монографије.

"Кад год помислим на овог јединственог глумца и на ону огромну скупину разноврсних људи чије је ликове проживео на нашим сценама, увек ми у сећање дође чувена недоумица оног кинеског филозофа који је сањао да је лептир, а кад се пробудио, није више знао да ли је човек који је био уснио да је лептир, или је лептир који управо сања да је човек. Питам се озбиљно да ли то Петар Краљ сања да је наизменично чудни меланхолични принц, па шегрт, па владика, па сетни гардеробер, па глумац мефистовске амбиције, па забављач, па нежни страдалник. Или то сви они истовремено сањају да су Петар Краљ. Ко зна, у ствари, где и када престаје Петар Краљ, а почињу они. Ето, то је та загонетка", Вида Огњеновић.

Анита Панић дугогодишњи је телевизијски аутор, документариста и писац. Каријеру је започела на Радио Београду као аутор емисија из културе, писала је кратке приче и сценарија за радијски програм. Од 1989. на Телевизији Београд као телевизијски уредник и сценариста реализовала је преко стотину документарних емисија и филмова, за које је награђивана на међународним фестивалима.

Промоција у НБ "Данило Киш" заказана је за 18.00 часова.