Обележен Национални празник Русина

Културно-просветно друштво "Карпати" обележило је јуче 17. јануар - Национални празник Русина у Републици Србији. Због прославе празника у више места Војводине у којим раде канцеларије Националног савета Русина, врбаски Русини ове године први су обележили Национални празник.

Национални празник Русина у Србији обележава се 17. јануара, у знак сећања на дан када је 1751. године Франц Јозеф де Редл, саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору, потписао Уговор о насељавању 200 гркокатоличких русинских породица на тадашњу пустару Велики Крстур.

Окупљене на овогодишњој прослави поздравили су досадашњи председник "Карпата" др Дејан Захорјански, као и народна посланица Олена Папуга, која је овом приликом добила захвалницу друштва. Чланови секција извели су пригодан програм у ком су учествовали хор, Русинска изворна група, дечији фолклор, најмлађи солисти и рецитатори.

Међу гостима на прослави били су: Мартица Тамаш, директорка НИУ "Руске слово" и заменица председника Скупштине општине Врбас, Жељко Ковач, председник ИО Националног савета Русина, Рихард Хенгл, директор Културног центра Врбас, Бојан Периз, члан Општинског већа задужен за културу.

Иначе, у КПД "Карпати" јуче је одржана и изборна Скупштина, на којој је за новог председника изабран Славко Барановски, а у наредне четири године потпредседник ће бити досадашњи председник др Дејан Захорјански.