ДАВОР КРМПОТ - директор ЈП „Дирекција за изградњу“

Давор Крмпот
директор Јавног предузећа „Дирекција за изградњу“
у разговору за vrbas.net
 

Davor KrmpotИзградњом система канализације у свим селима општине Врбас, затим изградњом колектора отпадних вода за Врбас и Кулу, а ускоро и изградњом Централног постројења за прераду отпадних вода, и реализацијом додатног низа подједнако важних пројеката, општина Врбас претворена је у највеће градилиште када се говори комуналном и инфраструктурном опремању, тврди Давор Крмпот, директор Јавног предузећа „Дирекција за изградњу“. О раду фирме, окончаним пословима и оним који следе, и другим плановима за vrbas.net Крмпот је одоговорио на неколико питања.    

vrbas.net – Који су најважнији пројекти којим се тренутно бави Јавно предузеће „Дирекција за изградњу“?

Крмпот – Најважнији пројекат коме су посвећени сви запослени у нашем предузећу је ревитализација Великог бачког канала. У овом тренутку траје тендер за одабир извођача за изградњу Централног постројења за прераду отпадних вода, што је посао вредан око 13 милиона евра. Критеријуми су високи и очекујемо доста квалитетних понуда, јер су нашу општину и место радова посетили представници више од 20 великих светских компанија које се баве градњом у овој области. Уверени смо да ћемо добити квалитетног и одговорног извођача радова. Тендер у целости спроводи Европска комисија, у сарадњи са свим факторима укљученим у реализацију пројекта, и отварање понуда заказано је за 27. септембар. Наредних месец дана прегледаће се тендерска документација а током новембра биће потписан уговор о радовима са изабраним извођачем. Три месеца трајаће пројектовање самог ЦППОВ, а затим почињу радови.
Подједнако важан пројекат је завршетак система канализације у селима општине Врбас. На време смо овом проблему дали приоритет и аплицирали код НИП, тако да општина Врбас данас представља највећи пројекат Националног инвестиционог плана за 2010. годину. Одобрено нам је 380 милиона динара за изградњу канализације и очекујемо да ће радови на наставку изградње почети за 15 дана. 
Тренутно траје и тендер за извођача радова на копању бунара у Куцури и Бачком Добром Пољу. Захваљујући спремним пројектима и ажурности, добили смо од Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство 11 милиона динара за изградњу два бунара. Само бушење бунара поверићемо стручном предузећу на тендеру, док ћемо опремање и повезивање бунара на систем водоснадбевања поверити нашем Јавном комуналном предузећу „Стандард“, због уштеде средстава и упошљавања локалних капацитета.
Ту је и санација путног правца Равно Село – Кулпин. Пројекат је вредан око 100 милиона динара и средства за реконструкцију издвојена су из Фонда за капитална улагања. Током радова биће реконструисано 5,5 километара пута, уз проширење од 1,2 метра. Завршетак реконструкције биће за десетак дана.
Морам додати и да је „Дирекција за изградњу“ присутна као надзорни орган у многим пројектима који се финансирају средствима Фонда за капитална улагања, као и да пружамо сву стручну помоћ у пројектима разних институција и установа, школа, болница и других, јер од свих њих зависи квалитет живота наших грађана.        

vrbas.net – Које пројекте је „Дирекција за изградњу“ већ окончала у 2010. години?

Крмпот – Најважнији пројекат који смо успешно окончали у сарадњи са Фондом за капитална улагања АП Војводине је санација моста ка насељу Виногради. За укупно 30 милиона динара, од чега смо обезбедили половину средстава, добили смо модеран, ојачан, проширен, осветљен и безбедан мост, на корист свих корисника. Његова реконструкција била је приоритет, јер је био претња безбедности, а употребна дозвола коју смо добили доказ је у какво смо га стање сада довели.  
Својим средствима у висини од девет милиона динара успели смо да обновимо и пешачки мост у Старом Врбасу. На њему су се отварале рупе кроз у које су у једном тренутку упала и деца, и управо због њих, јер га ученици на путу до две школе највише и користе, морали смо присупити овом послу.

vrbas.net – На који начин се ЈП „Дирекција за изградњу“ спрема за тренутак у ком ће нашој држави бити отворени претприступни фондови Европске уније?

Давор Крмпот – Предузеће је окренуто будућности и наш циљ је да све новине дочекамо спремни, како не би губили време на прилагођавање. Стално спороводимо едукацију запослених и интезивно остварујемо контакте са домаћим и страним институцијама које ће бити нека спона са претприступним фондовима. Учимо на који начин израђивати пројектну документацију, како писати пројекте и аплицирати, и већ ове године за израду разних пројеката издвојили смо значајна средства. У наредној ће та средства бити још већа. 
   
vrbas.net – Како привући стране и домаће инвеститоре да као место за своја улагања изаберу општину Врбас?

Крмпот – Заједно са Општинском управом остварили смо квалитетан контакт са ВИП фондом – Војвођанским фондом за привлачење страних инвестиција. Многи су упознати са чим Врбас располаже, са компаративним предностима Врбаса у односу на остале градове, али ради се о комплексној теми на коју ми сами не можемо да утичемо. Повољну климу за улагаче мора да ствара држава, законима, уредбама, ажурношћу, а на нама је да је спроводимо.
Анализирали смо постојеће одлуке о издавању земљишта у закуп и учествовању у уређивању грађевинског земљишта. Прву смо дорадили и сада имамо могућност да, уз  економски елаборат, у случају да инвеститор планира запошљавање значајног броја људи, земљу доделимо бесплатно, уз сагласност Владе. И другу ћемо учинити стимулативном за инвеститоре, како би им олакшали посао. Добар пример може бити фирма „Ино Бачка“ која је у Савином Селу, у већ постојећој хали, покренула производњу. Управо броwнфеилд инвестиције могу бити шанса Врбаса. Врбас је индустријски град и након транзиције многе хале остале су празне, попут старе циглане, попут „Мепола“ у Змајеву, попут „Бачкатранса“. И ту видимо своју предност.    
 
vrbas.net – Које индустријске зоне у нашој општини се могу понудити инвеститорима и да ли је потребно још пуно времена и средстава за њихово опремање?

Крмпот - „Дирекција за изградњу“ је приступила прилагођавању и изради планске документације, а све у циљу формирања квалитетних радних зона. Генералним урбанистичким планом су опредељене две радне зоне које смо препознали као најбоље позиционирана места, а то су радна зона у Врбасу према Србобрану, и радна зона у Змајеву, према ауто-путу. Формирање радне зоне је комплексан посао који захтева време и, на жалост, тек 2010. године крећемо са тим. У току су завршне активности на изради планске документације за ове две зоне, следи израда пројектне документације, затим експропијација јер на тим локалцијама има земљишта у приватној својини, и на крају опремање. Све то захтева енергију и новац, време, али опредељени смо да изведемо посао до краја. С друге стране, ми имамо парцеле које можемо понудити инвеститорима, али су ове две зоне наш главни циљ.  

vrbas.net – Какву сарадњу ЈП „Дирекција за изградњу“ има са другим сличним предузећима, а какву са покрајинским и републичким органима и установама?

Крмпот – Са задовољством могу рећи да имамо одличну сарадњу са многим органима и установама. У прилог томе најбоље говоре средства која смо обезбедили за разне пројекте у овој години. НИП, Фонд за капитална улагања, разна републичка министарства и покрајински секретаријати су наши партнери и та милионска средства, говорећи у еурима, од општине Врбас учинила су највеће градилиште у области комуналне инфраструктуре. Такве сарадње не би било да и са ове стране нема партнера спремног на рад и пуно ангажовање, и то су наше најбоље препоруке за наставак успешног партнерства. Гледамо да будемо брзи, пратимо конкурсе и аплицирамо, али не чекамо само помоћ, већи сами стварамо. Наступамо тржишно и по први пут склопили смо неколико милионских уговора који знатно повећавају наш приход. Од остварених прихода планирамо софтверско опремање и куповину недостајуће опреме. „Дирекција за изградњу“ има квалитетне кадрове и било је потребно модерније организовати посао да би резултати били знатно бољи. Циљ нам је да будемо флексибилнији и прави сервис грађана. Ослушкујемо њихове примедбе и сугестије, како би одредили приоритете који задовољавају потребе што већег броја људи.
 


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"