Обележен Дан општине Врбас

Свечаном седницом Скупштине општине Врбас и доделом годишњих Наградa општине Врбас, јуче је обележен 20. октобар - Дан општине Врбас.

Овим поводом Врбас су посетили бројни пријатељи града, представници суседних општина, представници Црне Горе и Украјине, братских и пријатељских општина Никшић и Херцег Нови у Црној Гори, Бања Лука у Босни и Херцеговини, Гедра у Мађарској, гости коју су у Врбас стигли испред бројних покрајинских и републичких инстуција, организација, друштава и других.

Добродошлицу у Врбас, како је сама истакла, "у град толеранције и разумевања који жели да се развија по мери свих његових грађана", пожелела је Марјана Мараш, председница СО Врбас, а затим се присутним обратио и Милан Глушац, председник општине.

Истичући да присуство бројних гостију најбоље потврђује колико Врбас има пријатеља, Глушац је искористио прилику и подсетио јавност на резултате рада остварене између два Дана општине Врбас.



"О оствареним резулататима најбоље говоре чињенице. Горући проблем у нашој општини је екологија. У овој области остварили смо заиста видан помак. У току су радови на завршетку канализационе мреже у Врбасу и ради се на планско- техничкој документацији за наставак изградње канализационе мреже у насељеним местима. Посебну захвалност за помоћ у решавању овог проблема дугујемо Влади Војводине, као и Управи за капитална улагања. Централно постројење за пречишћавање отпадних вода се сврстава у највеће пројекте Европске уније који се реализује на територији Републике Србије. На Централном постројењу линија воде је готова, а настављени су радови на линији муља. Очекујемо да ће у првој половини 2018. године постројење бити завршено.

Посебну пажњу у нашој општини  посвећујемо  обезбеђењу квалитетне воде за пиће. Потписали смо уговор са Владом Србије вредан 4,1 милион евра, који се реализује у сарадњи са Немачком развојном банком, и ова средства предвиђена су за изградњу два нова постројења за припрему воде за пиће, резервоарски простор и два цевовода који ће покрити територију целе општине.

Када говоримо о енергетској ефикасности, са поносом истичем да је наш концепт за све пример добре праксе. У овој области бележимо сталан напредак, а од средстава Владе Швајцарске у износу од 1,6 милиона франака, општина Врбас ће енергетски санирати 4 школска и 4 предшколска објекта.

Намера локалне самоуправе је да поред дефинисаних шест радних зона, изнађе још атрактивније и на тај начин буде још примамљивија за потенцијалне инвеститоре. Циљ нам је да створимо повољан амбијент за развој привреде, а привлачењем инвеститора смањимо незапосленост и повећамо животни стандард грађана", рекао је Глушац и захвалио на подршци Влади Србије, Покрајинској влади, Канцеларији за управљање јавним улагањима, надлежним секретаријатима, Управи за капитална улагања, као и свим институцијама и организацијама који пружају подршку општини Врбас.
        
У наставку свечане седнице додељене су Награде општине Врбас. За 2017. годину лауреати су: Владo Увалин, историограф и хроничар који својим књигама трајно од заборава чува чињенице из прошлости Врбаса, проф. др Војин Бјелица, економиста и угледни банкар, који је награђен постхумно, и Спортско друштво "Виногради".

У програму свечане седнице СО Врбас наступали су и Градски хор и рецитатори Културног центра Врбаса, а емитован је и документарни филм о раду локалне самоуправе.