За пошумљавање пола милиона динара

Јавна агенција за зохигијену и пољопривреду почеће пошумњавање око 4,5 хектара у Равном Селу, Савином Селу и у Косанчићу пошто је општина Врбас прошле седмице добила од Покрајинског фонда за шуме више од пола милиона динара да пошуми неколико парцела на поменутим локацијама, пренео је новосадски Дневник.

У протеклих четири, пет година на подручју општине Врбас пошумљено је више од 50 хектара, али и поред тога овај крај је готово непошумљен, јер је проценат зеленила мањи од један одсто. Према речима руководиоца Сектора за пошумљавање при Јавној агенцији за зохигијену и пољопривреду Марка Ђурковића, у пошумљавање ће се кренути чим вегетација стане.

"Посадиће се око 7.000 садница, првенствено баргема, затим на мањој парцели тополе и допунити дрвореди страдали од прошле године. Парцеле које се пошумљавају се не обрађују годинама због лошег квалитета земљишта, па ће се на овај начин покушати да парцеле буду уређене и да багреми послуже као заштита од ветра", рекао је Ђурковић.

Он је истакао да дуж саобраћајница у општини постоје дрвореди и да се планира да се између њих засаде повећи жбунови како би се побољшала микроклима и тако постигла боља заштита од ветра и спречило наношење снега. Ипак, Ђурковић скреће пажњу на то да садња дрвећа поред путева није пошумљавање.

Еколошки просек пошумљености земљишта је 14 одсто, у Србији је пошумљено 29,1 одсто а од тога у Војводини свега шест одсто подручја, каже председник Еколошког поркета Врбас Ратко Ђурђевац. "Врбас вапи за дрвећем, па приликом садње треба водити рачуна које врсте садница садити. Када дрвећу истекне рок стабло треба да буде од користи у прерађивачке сврхе, а крошње су уједно и станиште за птице. Шуме задржавају воду од атмосферских падавина, од јаче кише, наглог топљења снега и спречавају бујице. Пошумљавањем је могуће спречити и активирање клизишта", рекао је Ђурђевац.