На куполе храма постављени крстови

Након што их је 11. септембра у Ваведење пресвете Богородице у Старом Врбасу освештао Владика бачки Иринеј, свих девет крстова, велики централни, четири средња и четири мала, постављени су на куполе храма Светог Вазнесења Христовог, који се гради у центру Врбаса.

"Саборни храм, као и окружење у којем се налази, пројектовани су руководећи се идејом преображаја српског средњовековног црквеног градитељства у савремени архитектонски израз. Саборни храм је постављен на кружном платоу, црква је пројектована као грађевина централног плана са основним корпусом Грчког слободног крста. Средишњи простор надвишен је куполом у облику ранохришћанских апостолиона која својом висином доминира.

Испред нартрекса формиран је екзонартекс, омеђан са обе стране звоницима који су решени као високе бочне апсиде које затварају централни простор. На нивоу приземља, у улазној зони отвореног нартекса, постављене су ранохришћанске крстионице: јужна - светог Јована и северна Преподобне Мати Параскеве. Кроз звонике су постављена степеништа која се протежу до полукалота у којима је конструкција са звонима.

Унутрашња нето површина храма је 341.14 м2, кров је од бакарног лима, свака купола има свој крст, укупна површина плаца заједно са платоом, црквом и зеленом површином је 3540 м2. Извођач радова је ГТП "БАУЕН" Врбас, инвеститор је Црквени одбор Врбас - Епархија Бачка, пројектант Епархијска радионица за уметничко пројектовање и обликовање, Београд, а главни и одговорни пројектант Љубиша Фолић диа, и Наташа Ракочевић за грађевински део".

КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...

Отворена изложба слика Петра Шушулића

28. мај 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Петра Шушулића

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса - УЛУВ, отво...

Александар Габона победник 50. ФПМ

27. мај 2018. КУЛТУРА

Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песни...

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

25. мај 2018. КУЛТУРА

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

За десет финалиста 50. Фестивала поезије младих данас је ...

Почео 50. Фестивал поезије младих

23. мај 2018. КУЛТУРА

Почео 50. Фестивал поезије младих

Подсећањем на имена свих 49 досадашњих лауреата, синоћ је...